De notenboom, die behoort tot de familie van de walnotenfamilie (Juglandaceae), is in Europa vooral te vinden in warmere streken, zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland.  Maar ook in Amerika, Canada, Turkije, de Balkan en Iran is de notenboom te vinden. Notenhout wordt ook wel walnoten, walnoot, zwart noten of Amerikaans noten genoemd.

De notenboom groeit erg snel en wordt in Europa gemiddeld 25 meter hoog. De hoogste notenboom in Nederland vinden we op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd en is liefst 35,20 meter hoog. De oudste notenboom vinden we op het terrein van Buitengoed Dorrepaal in Leidschendam, de zwarte walnoot is circa 307 jaar oud. De meeste notenbomen stoppen met groeien na 60 tot 80 jaar.

Het hout uit Canada en Amerika is zachter, terwijl Europees notenhout harder en zwaarder is. Notenhout heeft een densiteit van ongeveer 750 kg/m³. In Europa wordt veel gebruik gemaakt van Canadees notenhout, omdat daar vele notenplantages zijn. Het hout uit Amerika en Canada is bijna altijd warm donkerbruin van kleur, vaak wat donkerder dan in Europa. Bij blootstelling aan veel licht heeft noten de neiging lichter te worden of zelfs te barsten.

Europees noten is licht grijsachtig bruin tot warm donkerbruin en veelal voorzien van mooie ovaal geaderde nerven, het geeft een mooi contrast en een luxe uitstraling. Het heeft een zachte glans met subtiele kleurschakelingen. De kleur hangt af van de locatie. Zo is notenhout uit Duitsland en Oostenrijk wat grauwer, terwijl in Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en de Balkan het notenhout warmer van kleur is. Om deze reden werkt massiefhoutenbed.nl met notenhout uit Zuid-Frankrijk.

Kwaliteit, certificatie en afwerking
Massiefhoutenbed.nl maakt uitsluitend gebruik van hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met PEFC of FSC certificatie. Bij het selecteren van hout gaan wij altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit, maar houden daarbij rekening met ecologische aspecten zoals korte transportroutes.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van onze metaalvrije massief houten bedden is het gebruik van hout in de lengte uit één stuk. Hierdoor komt de schoonheid van het hout door de natuurlijke structuur van de nerven, groeven en noesten optimaal tot recht. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen.

Om het houtoppervlakte te beschermen en te verfijnen behandelen wij het hout met natuurlijke oliën en harde wassen. Voor de afwerking van het hout gebruiken wij enkel natuurlijke materialen welk getest zijn op schadelijke stoffen.

Massiefhoutenbed.nl gaat altijd voor duurzaam, mooi en eerlijk.