Zirben, zirbenkiefer, zirbel, alpenden, arbe of arve (Pinus cembra) wordt in Oostenrijk ‘zirbe’ genoemd en is een boomsoort uit de familie van de dennenfamilie (Pinaceae). De boom staat bekend als de Koningin van de Alpen. De boom groeit namelijk in berggebieden op 1.300 tot wel 2.500 meter hoog. De alpenden kan dan ook extreme temperaturen van -43°C aan, wordt wel 1.000 jaar oud en zo’n 25 meter hoog. Na de ijstijd was de alpenden dan ook één van de eerste bomen die noordwaarts richting ijsvrije gebieden trok.

De positieve eigenschappen van zirben worden al eeuwenlang gewaardeerd, in eerste instantie voornamelijk vanwege de prettig geur. Het hout van de zirben wasemt een olie en hars uit. De aromatische harsen en oliën van het hout werken antibacterieel en weren motten en andere insecten. Dit is de reden dat wij zirbenhout niet behandelen, terwijl alle andere houtsoorten met streng gecontroleerde natuurlijke hardwaxoliën of harde wassen behandeld wordt.

Zirben heeft een aangenaam warme, harmonieuze kleur. In het begin is het vrij helder, witachtig met een enigszins geelachtige inslag en de karakteristieke donkere noesten en nerven. Na verloop van tijd wordt het iets donkerder en krijgt het een lichtbruine tint.

Kappen bij afnemende maan
Het leuke van de alpenden is dat de boom normaal gesproken in de winter bij afnemende maan (de maan in de twee weken tussen volle en nieuwe maan) gekapt wordt. Er is namelijk een aantoonbare relatie tussen de maanfase en rompdiameter. Naarmate de maan afneemt, bewegen de boomsappen naar de wortel, zodat het hout dat wordt gekapt droger is en minder scheuren vertoont. In de winter is dit effect het meest duidelijk, waardoor het zirbenhout minder vervormt en beter bewerkt kunnen worden.

Wetenschappelijk aantoonbare gezondheidsvoordelen
Wetenschappers van het onderzoeksbureau Joanneum Research Forschungsgesellschaft mbH te Graz (Oostenrijk) hebben in een blinde studie de effecten van zirbenhout op volwassenen getest. Hierbij werd door wetenschappers aangetoond dat de proefpersonen een significant betere slaapkwaliteit in een zirbenhouten bed hadden vergeleken bed van identieke uitstraling (kunstmatig geproduceerd en met zirben dessin). Het betere herstel tijdens de slaap kon direct geassocieerd worden aan een lagere hartslag en beter vegetatief herstel tijdens de nacht en biologisch ritme van het organisme gedurende de dag.

Deze fysiologische resultaten kwamen overeen met de subjectieve beoordeling van de proefpersonen van deze test. Zij melden een meer rustgevende slaap, een betere algemene gezondheid en in het bijzonder een hogere "sociale extraversie" (opvallend hogere gezelligheid). Misschien is dit mede een reden waarom veel restaurants in de Alpen vroeger in zirbenhout werden gehuld?

Zirbenhout en straling
Daarnaast zijn er positieve geluiden van mensen die gevoelig zijn voor straling en zirbenhout zijn gaan gebruiken. Wij willen voorop stellen dat wij als ambachtslieden zonder medische achtergrond zelf geen wetenschappelijk bewijs hebben om het effect van zirbenhout op dit vlak te bevestigen, maar de duizenden positieve reacties op internet spreken wat ons betreft boekdelen. Er zijn bijvoorbeeld speciale hoesje voor mobiele telefoons om straling te beperken. Zelfs bestaat wandbekleding om verschillende soorten straling te beperken. Zelf hebben wij de proef op de som genomen door onze internetrouter in een zirbenhouten kast te plaatsen en de verbinding te testen. De verbinding bij gesloten deur was aanzienlijk lager dan wanneer de kastdeur open stond.

Metaalvrije bedden
Wij gebruiken voor onze zirbenhouten bedden enkel hout uit duurzaam beheerde bosbouw met PEFC certificatie uit de Oostenrijkse Alpen. Het hout wordt vervolgens door onze timmermannen in eigen meubelmakerij in Thüringen tot bed verwerkt. De meeste van onze zirbenhouten bedden zijn metaalvrij. Het oppervlakte van zirbenhout behandelen wij niet. Zirbenhout heeft namelijk een typisch aromatische geur. Deze ontstaat doordat het hout een olie uitwasemt. Het is juist deze olie die zorgt voor de positieve uitwerkingen op de gezondheid.

Kwaliteit, certificatie en afwerking
Massiefhoutenbed.nl maakt uitsluitend gebruik van hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met PEFC of FSC certificatie. Bij het selecteren van hout gaan wij altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit en geven daarbij om ecologische reden voorkeur aan hout uit eigen regio.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van onze metaalvrije massief houten bedden is het gebruik van hout in de lengte uit één stuk. Hierdoor komt de schoonheid van het hout door de natuurlijke structuur van de nerven, groeven en noesten optimaal tot recht. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen.

Om het houtoppervlakte te beschermen en te verfijnen behandelen wij het hout (behalve zirbenhout) met natuurlijke oliën en harde wassen. Voor de afwerking van het hout gebruiken wij enkel natuurlijke materialen welk vrij zijn van schadelijke stoffen.

Massiefhoutenbed.nl gaat altijd voor duurzaam, mooi en eerlijk.