De kersenboom behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Er zijn circa 200 soorten kersenbomen, waarvan er veel worden geplant als fruit- en sierbomen. De zoete kers (Prunus avium) is de boom waarvan het hout wordt gewonnen waar onder andere bedden mee worden gemaakt. Het hout heeft een aangename geur, is middelhard, stevig en elastisch. Hierdoor is het ook bijzonder geschikt voor de productie van muziekinstrumenten. Net als noten wordt kersen als luxe en elegant bestempeld.

De boom kan tot 25 meter hoog worden en komt vanuit nature voor in Centraal-Europa tot aan Irak. In Nederland vinden we in het Savelsbos in Sint Geertruid een zoete kers van 35,20 meter hoog. De boom is ook geplant in Noord-Amerika en Noord-Afrika. Massiefhoutenbed.nl gebruikt kersenhout uit Frankrijk. Kersenhout heeft een densiteit van ongeveer 600 kg/m³. De bomen worden meestal gekapt bij een leeftijd van 60 jaar en worden maximaal zo’n 100 jaar oud. De oudste kers in Nederland vinden we in de Leemkuilen in Biezenmortel, de zoete kers is circa 119 jaar oud.

Het spinthout van de kersenboom betreft een kleine rand en is geelachtig wit, terwijl het kernhout een geelrode tot roodbruine kleur heeft. Het hout heeft van nature een lichte glans. Het kernhout is mooier en wordt dan ook ingezet voor de productie van onze bedden. De kleur van kersen kan donkerder worden door de werking van het licht en neemt dan een warmere roodachtig bruine tint aan. Chemische behandeling kan zelfs zorgen dat de kleur richting mahonie gaat. Zelf voeren wij deze chemische behandeling natuurlijk niet uit.

Kwaliteit, certificatie en afwerking
Massiefhoutenbed.nl maakt uitsluitend gebruik van hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met PEFC of FSC certificatie. Bij het selecteren van hout gaan wij altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit, maar houden daarbij rekening met ecologische aspecten zoals korte transportroutes.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van onze metaalvrije massief houten bedden is het gebruik van hout in de lengte uit één stuk. Hierdoor komt de schoonheid van het hout door de natuurlijke structuur van de nerven, groeven en noesten optimaal tot recht. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen.

Om het houtoppervlakte te beschermen en te verfijnen behandelen wij het hout met natuurlijke hardwaxoliën en harde wassen. Voor de afwerking van het hout gebruiken wij enkel natuurlijke materialen welk getest zijn op schadelijke stoffen.

Massiefhoutenbed.nl gaat altijd voor duurzaam, mooi en eerlijk.