De eik is een symbool van kracht, uithoudingsvermogen en grootsheid. Eikenhout heeft een hoge slijtvastheid en is makkelijk te bewerken. In combinatie met de mooie kleur en prachtig decoratieve nerven maakt dit eiken perfect geschikt om massief houten metaalvrije bedden van te maken.

De eik (Quercus) behoort tot de beukenfamilie (Fagaceae) en is een geslacht van bladverliezende loofbomen. Wereldwijd vinden we meer dan 200 verschillende soorten eiken, maar slechts een aantal soorten zijn geschikt om hoge kwaliteit houten bedden mee te maken. Er kan namelijk onderscheid tussen ‘mild’ en ‘hard’ eiken worden gemaakt. Mild eiken groeit langzaam en stamt voornamelijk af van oudere bomen. Voor het maken van bedden heeft deze soort eik de voorkeur. Hard eiken groeit snel, is grof en heeft brede groeiringen. Dit type hout wordt bijvoorbeeld gebruikt voor boten, bruggen en wijnvaten.

De eik is een waardevol houtsoort in bossen, omdat het een gemiddelde leeftijd van enkele honderden jaren kent. De oudste eik ter wereld is een zomereik van liefst 2068 jaar oud en staat in Cartelos (Spanje). In Nederland vinden we bij Kasteel Doornenburg in Doornenburg een zomereik van circa 518 jaar oud. In tegenstelling tot beukenhout geldt bij eiken dat ouder hout meer waard wordt. Eiken worden normaal gesproken 18 tot 30 meter hoog. De hoogste eik staat in Polen en meet 43,60 meter. Diameter van de eik is meestal 1,20 tot 1,80 meter. Eiken heeft een densiteit van ongeveer 710 kg/m³

Tussen spint- en kernhout bestaat bij de eik een groot verschil. Spinthout is geelachtig wit en kan niet goed bewerkt worden. Het kernhout is geelachtig bruin, is harder, zwaarder en krimpt niet. In de Gouden Eeuw werden er daarom ook vaak schepen van eikenhout gemaakt. Ook de Amsterdamse grachten werden gefundeerd met eikenhout.

Omdat er in de schors van de eik een hoog tanninegehalte zit wordt het ook als medicinaal ingezet. Dit kan worden gebruikt bij ernstige ontstekingen van het maag-darmkanaal en eczeem.

Wildeiken
Zogenoemd ‘wild eiken’ wordt gewonnen uit de binnenste gebied van het kernhout. Het hout is identiek van kwaliteit, maar heeft in het midden van de stam een interessante en duidelijker gekleurdere nerf. Wild eiken en eiken bedden zijn dus gemaakt van dezelfde houtsoort (Quercus). Naast wild eiken en eiken bedden maken wij ook moeras eiken bedden. Moeraseik is wel afkomstig van een andere type eik, namelijk de Quercus palustris. De moeraseik heeft tevens meer noesten en donkerder gekleurde nerven, waardoor het een unieke uitstraling heeft. Deze houtsoort heeft een wat landelijke / ‘oud eiken’ uitstraling.

Kwaliteit, certificatie en afwerking
Massiefhoutenbed.nl maakt uitsluitend gebruik van hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met PEFC of FSC certificatie. Bij het selecteren van hout gaan wij altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit, maar houden daarbij rekening met ecologische aspecten zoals korte transportroutes.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van onze metaalvrije massief houten bedden is het gebruik van hout in de lengte uit één stuk. Hierdoor komt de schoonheid van het hout door de natuurlijke structuur van de nerven, groeven en noesten optimaal tot recht. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen.

Om het houtoppervlakte te beschermen en te verfijnen behandelen wij het hout met natuurlijke oliën en harde wassen. Voor de afwerking van het hout gebruiken wij enkel natuurlijke materialen welk getest zijn op schadelijke stoffen.

Massiefhoutenbed.nl gaat altijd voor duurzaam, mooi en eerlijk.