De esdoorn behoort tot de familie van de esdoornfamilie (Aceraceae). Er zijn zo’n 200 verschillende soorten die groeien als bladverliezende of minder groenblijvende bomen of struiken. De jonge esdoorns hebben een zachte lichte schors die in de loop der jaren verandert in een donkere en gegroefde schors.

Het esdoornhout staat bekend om zijn diverse toepassingen. Het wordt voornamelijk gebruikt als constructie- en meubelhout, maar ook bij de productie van muziekinstrumenten. De esdoorn heeft een hoog soortelijk gewicht tot maximaal 830 kg/m³, waardoor het wel tegen een stootje kan. Om die reden wordt voor bowlingbanen vaak ook esdoorn gebruikt.

De esdoorn kan tot 30 m lang worden en de leeftijd van ongeveer 150 jaar bereiken. Het hout is wit- tot crèmeachtig van kleur en heeft lichte nerven. Bij oudere bomen kan een bruinachtige kern of donkerbruine streepvorming voorkomen. Blootgesteld aan daglicht kan het geelachtig kleuren.

Kwaliteit, certificatie en afwerking

Massiefhoutenbed.nl maakt uitsluitend gebruik van hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met PEFC of FSC certificatie. Bij het selecteren van hout gaan wij altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit en geven daarbij om ecologische reden voorkeur aan hout uit eigen regio.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van onze metaalvrije massief houten bedden is het gebruik van hout in de lengte uit één stuk. Hierdoor komt de schoonheid van het hout door de natuurlijke structuur van de nerven, groeven en noesten optimaal tot recht. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen.

Om het houtoppervlakte te beschermen en te verfijnen behandelen wij het hout met natuurlijke oliën en harde wassen. Voor de afwerking van het hout gebruiken wij enkel natuurlijke materialen welk vrij zijn van schadelijke stoffen.

Massiefhoutenbed.nl gaat altijd voor duurzaam, mooi en eerlijk.