Ze wordt met recht de koningin van loofbomen genoemd. Het harde en dichte massieve hout is zeer geschikt voor het maken van bedden.

De beuk (Fagus) is een geslacht in de beukenfamilie (Fagaceae). Er bestaan ongeveer 10 soorten, waarbij in Midden-Europa de beuk (Fagus sylvatica) voornamelijk voorkomt. Andere soorten zijn bijvoorbeeld de Japanse beuk (Fagus crenata), Amerikaanse beuk (Fagus grandifolia), en Oosterse beuk (Fagus orientalis).

In Europa is beukenhout een zeer populair hardhout, vanwege het harde, zware en daardoor weinig elastische en duurzame hout. Beukenhout kan zeer goed bewerkt worden en splintert niet. Tevens is het hout gifvrij, waardoor het veel in keukens en bakkerijen ingezet wordt. De eigenlijke kleur van beukenhout is ietwat wit. Het overgrote deel van beukenhout op de markt wordt na het kappen gestoomd, waardoor de kleur een wat rode gloed (vanaf 60 graden celsius) krijgt. Het stomen gebeurt in betonnen ruimten en is een moeilijk proces, omdat de duur van stomen de kleur bepaald. Na het stomen is het hout ook stabieler dan wanneer niet gestoomd. Voor het produceren van zware en intensief gebruikte meubelen, zoals bedden, is het hout ideaal.

De beuk kan een leeftijd van meer dan 300 jaar bereiken, waarbij de meeste bomen in de leeftijd van 80 tot 120 jaar worden gekapt. Oudere bomen hebben namelijk te veel verkleuring en zijn mogelijk aangetast door schimmels, waardoor ze niet bruikbaar zijn voor de houtindustrie. In Nederland staat achter het museum Bisdom van Vliet in Haastrecht een beuk van 324 jaar oud. Afhankelijk van de locatie kan de beuk zo’n 45 meter hoog worden. De boom kan een diameter van ongeveer 1,5 meter bereiken. De schors is glad en grijsachtig. Beukenhout heeft een densiteit van ongeveer 720 kg/m³

Kernbeuken
Met kernbeuken (of wildbeuken) wordt het hout uit de kern van de stam bedoelt. Door het natuurlijke veranderingsproces verschijnen in de kern mooie structuren (nerven) en verkleuringen. Gemiddeld worden deze structuren bij een leeftijd van de boom vanaf 100 jaar versterkt. Waar normaal beuken een rustige en gelijkmatige kleur en uitstraling heeft, kunt u kernbeuken herkennen aan de levendige structuren / nerven met rodere gloed. De duurzaamheid van kernbeuken verschilt niet met normaal beukenhout.

Metaalvrije bedden
Wij zijn gespecialiseerd in het gebruik van beukenhout voor het maken van onze bedden. Het ecologische aspect speelt hierbij ook een grote rol. Wij gebruiken voor onze bedden enkel hout uit duurzaam beheerde bosbouw met PEFC certificatie uit eigen regio. In 1713 was er een tekort aan hout in Duitsland, waardoor sindsdien op continue houtvoorziening wordt aangestuurd. Onnodige kosten voor lange transportroutes of invoerkosten worden voorkomen door gebruik van hout uit eigen regio, waardoor de inzet van beukenhout ook zeker een economische aspect heeft. Het is goedkoper dan bijvoorbeeld notenhout, maar dat wil niet zeggen dat het kwalitatief minder is. Beukenhout laat zich moeilijk vervormen en krast en splintert het nauwelijks, waardoor beukenhout voor het maken van metaalvrije bedden ideaal is. Tot slot is het gezondheidsaspect belangrijk. Waar zachthout in de loop der tijd natuurlijke terpenen kan uitwasemen, waar mensen met allergieën en intoleranties op kunnen reageren, heeft (bewerkt) beukenhout hier geen last van.

Kwaliteit, certificatie en afwerking
Massiefhoutenbed.nl maakt uitsluitend gebruik van hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met PEFC of FSC certificatie. Bij het selecteren van hout gaan wij altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit en geven daarbij om ecologische reden voorkeur aan hout uit eigen regio.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van onze metaalvrije massief houten bedden is het gebruik van hout in de lengte uit één stuk. Hierdoor komt de schoonheid van het hout door de natuurlijke structuur van de nerven, groeven en noesten optimaal tot recht. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen.

Om het houtoppervlakte te beschermen en te verfijnen behandelen wij het hout met natuurlijke oliën en harde wassen. Voor de afwerking van het hout gebruiken wij enkel natuurlijke materialen welk vrij zijn van schadelijke stoffen.

Massiefhoutenbed.nl gaat altijd voor duurzaam, mooi en eerlijk.