Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien is de houtdikte. Dit is een cruciaal onderdeel om tot een stevig en geruisloos bed te komen. Kraken of piepen vanwege te dun hout of slechte verbindingen moet voorkomen worden. Tevens moet bij bepaalde houtsoorten altijd dikker hout worden gebruikt om de duurzaamheid te waarborgen. Bedden van hardhout maken wij vanaf 2,8 centimeter tot liefst 11 centimeter dik. Zachthout (zirben) maken wij vanaf 4 centimeter dik. In combinatie met de ingenieuze verbindingen en veelal metaalvrije constructies bent u verzekerd van een geruisloos en stabiele basis.


Houtstructuur
Wij maken in onze werkplaats in Thüringen bedden van verschillende houtsoorten. Om de natuurlijke schoonheid en structuur van het hout te behouden, gebruiken wij in de lengte hout uit één stuk. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen. Hout uit één stuk is sterker en mooier, omdat de nerven volledig tot recht komen.


Door goede contacten met de leveranciers van het hout en jarenlange ervaring zijn wij in staat hout uit te zoeken van de best mogelijke kwaliteit en nervenstructuur. Vanzelfsprekend werken wij enkel met hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met FSC of PEFC certificatie. Wij geven daarbij de voorkeur aan regionaal hout dat op verantwoorde wijze is gekapt en gedroogd.

Door onze jarenlange ervaring hebben wij inmiddels al vele verschillende modellen bedden ontworpen. Van een tikkeltje oubollig tot aan bedden met ‘Alpen uitstraling’ en van balkenbedden tot aan designbedden. De bedden hebben op gebied van ontwerp gemeen dat functionaliteit in combinatie met ambachtelijke en ingenieuze verbindingen voorop staat.

Metaalvrij
Om te voldoen aan onze doelstelling om zo natuurlijke mogelijke bedden te maken bieden wij ook een ruim assortiment metaalvrije bedden aan. Dit betekent dat bijvoorbeeld geen ijzeren onderdelen worden gebruikt om de verschillende onderdelen bij elkaar te houden, en er niet met ijzeren randen wordt gewerkt waarop de lattenbodems kunnen rusten. Dit betekent dat er goede verbindingen tot stand moesten worden gebracht. Hier besteden wij enorm veel tijd en aandacht aan. Een juiste verbinding kan meer stabiliteit bieden en voorkomt het piepen en kraken. Sommige van onze hoekverbindingen hebben wij gepatenteerd, zoals op onderstaande afbeeldingen van het Lienz bed is te zien.